THE POTENTIAL OF CINNAMON (Cinnamomum burmannii) AS ANTIMICROBIAL AGENT IN BREAD FRUITS (Artocarpus communis) STARCH EDIBLE FILM
Abstract
Keywords
Full Text:
PDF (Bahasa Indonesia)References
Bao, S., Xu, S., dan Wang, Z. (2009). Antioxidant activity and properties of gelatin films incorporated with tea polyphenol-loaded chitosan nanoparticles. Journal of the Science of Food and Agriculture 89: 2692-2700.
Bandara, T., Uluwaduge, I., & Jansz, E.R., (2012). Bioactivity of Cinnamon with Special Emphasis on Diabetes Mellitus: A review. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 2011; Early Online: 1–7.
Brandt-Rauf, P. W., Li, Y., Long, C., Monaco, R., Kowali, G., & Marion, M. J. (2012). Plastics and carcinogenesis: the example of vinyl chloride. Journal of Carcinogenenis, 11(5), PMCID: 3327051.
Careda, M.P., C. M. Henrique, M. A. de Oliveira, M. V. Ferraz, N. M. Vincentini. 2000. Characterization of Edible Films of Cassava Starch by Electron Microscopy. Braz. Journal of Food Technology 3:91-95.
Fadhlina, A., Binti, I., Susanti, D., & Taher, M. (2014). Antimicrobial Activity and Synergic Effect of Cinnamomum burmannii’s Essential Oil & its isolated compound (Cinnamaldehyde). International Journal of Advances in Chemical Engineering and Biological Sciences, 1(1), 26–29. https://doi.org/10.15242/ijacebs.c1213073
Flores, S., Fama, L., Rojas, A.M., Goyanes, S. dan Gerschenson,
L. (2007). Physical properties of tapioca starch edible film: influence of filmmaking dan potassium sorbate. Food Research International 40: 257-265.
Harris, H. 2001. Kemungkinan Penggunaan Edible Film dari Pati Tapioka Untuk Pengemas Lempuk. Jurnal Ilmu-ilmu Pertanian Indonesia.Vol.3 (2).
Hui, Y.H. 2006. Handbook of Food Science, Technology and Engineering. CRC Press, USA. Vol. 3 (1): 171-180
Huri, D., & Fithri, C. N. (2014). Pengaruh Konsentrasi Gliserol dan Ekstrak Ampas Kulit Apel terhadap Karakteristik Fisik dan Kimia Edible Film. Jurnal Pangan dan Agroindustri,(Oktober) 2(4), 30-32.
Julianti, E dan Mimi N. 2006. Buku Ajar Teknologi Pengemasan. Universitas Sumatera Utara. Medan.
Kusumawati, D. ., & Putri, W. D. . (2013). Karakteristik fisik dan kimia edible film pati jagung yang diinkorporasi dengan perasan temu hitam. Jurnal Pangan Dan Agroindustri, 1(1), 90–100.
Lim, G.O., Jang, S.A. dan Song, K.B. (2010). Physical and antimicrobial properties of Gelidium corneum/nanoclay composite film cantaining grapefruit seed extract or thymol. Journal of Food Engineering 98: 415-420.
Marta, H., Cahyana, Y., & Arifin, H. . (2017). Program Diversifikasi produk olahan berbahan baku sukun sebagai upaya peningkatan usaha di Kecamatan Rancakalong, Kabupaten Sumedang. Dharmakarya: Jurnal Aplikasi Ipteks Untuk Masyarakat, 6(3), 227–232.
Masita, S., Wijaya, M., & Fadilah, R. (2017). Karakteristik sifat fisiko-kimia tepung sukun (Artocarpus altilis) dengan varietas Toddo’puli. Jurnal Pendidikan Teknologi Pertanian, 3, 234–241.
Miksusanti, Herlina & Masril, K.I. (2013). Antibacterial and antioxidant of uwi (Dioscorea alata L) starch edible film incorporated with ginger essential oil. International Journal of Bioscience, Biochemistry and Bioinformatics, 3(4), 354-356.
Niu. C. Gilbert. E. S. 2004. Colorimetric Methode for Identifying Plan Essential Oil Components That Affect Biofilm Formation and Structure. http:// AmericanSocietyForMicrobiology009-2240.pdf
Nisa LC dan Triastuti R. 2014. Aktivitas Antibakteri Kulit Kayu Manis (Cinnamomum Burmanni) Dengan Cara Ekstraksi Yang Berbeda Terhadap Escherichia Coli Dan Staphylococcus Aureus. Naskah Publikasi.
Nurindra, A.P., M.A. Alamsjah, dan Sudarno. 2015. Karakterisasi Edible Film dari Pati Propagul Mangrove Lindur (Bruguiera gymnorrhiza) dengan Penambahan Carboxymethyl Cellulose (CMC) sebagai Pemlastis. Jurnal Ilmiah Perikanan dan Kelautan. V0l. 7 (2) : 125-132.
Parreidt, T. ., Muller, K., & Schmid, M. (2018). Alginate-Based Edible Films and Coatings for Food Packaging Applications. Foods, 7(170), 1–38. https://doi.org/10.3390/foods7100170
Pittol, M., Tomacheski, D., Simões, D. N., Ribeiro, V. F., & Santana, R. M. C. (2017). Antimicrobial performance of thermoplastic elastomers containing zinc pyrithione and silver nanoparticles. Materials Research, 20(5), 1266–1273. https://doi.org/10.1590/1980-5373-MR-2017-0137
Polnaya, F. J., Ega, L., & Wattimena, D. (2016). Karakteristik Edible Film Pati Sagu Alami dan Pati Sagu Fosfat dengan Penambahan Gliserol (Characteristics of Edible Film from Native and Phosphate Sago Starches with the Addition of Glycerol). Jurnal Agritech, 36(03), 247. https://doi.org/10.22146/agritech.16661
Purwanti A. 2010. Analisis Kuat Tarik dan Elongasi Plastik Kitosan Terplastisasi Slorbitol. Jurnal Teknologi. 3(2): 99-106
Rusli, A., Metusalach, Salengke, dan M. M. Tahir. 2017. Karakterisasi edible film karagenan dengan pemlastis gliserol. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia. 20(2): 219-229.
Safriani, N., Moulana, R., & Ferizal. (2013). Pemanfaatan pasta sukun (Artocarpus altilis) pada pembuatan mie kering. Jurnal Teknologi Dan Industri Pertanian Indonesia, 5(2), 17–24.
Saleh, F. H., Nugroho, A. Y., & Juliantama, M. R. (2017). Pembuatan Edible Film Dari Pati Singkong Sebagai Pengemas Makanan. Teknoin, 23(1), 43–48. https://doi.org/10.20885/teknoin.vol23.iss1.art5
Santoso, B., Amilita, D., & Priyanto, G. (2018). Pengembangan Edible Film Komposit Berbasis Pati Jagung dengan Penambahan Minyak Sawit dan Tween 20 Development of Composite Edible Film Based on Corn Starch with Addition of Palm Oil and Tween 20. Agritech, 38(2), 119–124.
Setiani, W., Sudiarti, T., & Rahmidar, L. (2013). Preparasi dan karakteristik edible film dari poliblend pati sukun-kitosan. Jurnal kimia Valensi, 3(2).
Shan B.,Yi Z.C., Jhon D. dan Harold C. 2007. Antibacterial Properties and Major Bioactive Components of Cinnamon Stick (Cinnamomum burmannii): Activity against Foodborne Pathogenic Bacteria. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 55(14): 5484-5490.
Triwarsita, W. S. A., Windi, A., & Dimas, R. A. M. (2013). Pengaruh Penggunaan Edible Coating Pati Sukun (Artocarpus Altilis) dengan Variasi Konsentrasi Gliserol sebagai Plasticizer terhadap Kualitas Jenang Dodol Selama Penyimpanan. Jurnal Teknosains Pangan, (Januari), 2(1), 125-126.
Warkoyo, Rahardjo, B., Marseno, D. W., Nugroho, J., & Karyadi, W. (2014). Sifat fisik, mekanik dan barrier edible film berbasis pati umbi kimpul (Xanthosoma sagittifoilum) yang diinkorporasi dengan kaliumsorbat. Agritech, 34(01), 72–81. https://doi.org/10.22146/agritech.9525
Widodo, L. U., Wati, S. N., & Vivi A.P, N. . (2019). Pembuatan edible film dari labu kuning dan kitosan dengan lliserol sebagai plasticizer. Jurnal Teknologi Pangan, 13(1), 59–65. https://doi.org/10.33005/jtp.v13i1.1511.
Wiramukti, A. 2012. Pemanfaatan Pigmen Antosianin Ekstrak Murbei (Morus alba) Sebagai Agen Biosensor Dalam Pembuatan Pengemas Edible Film Pendeteksi Kerusakan Sosis Melalui Indikator pH. Skripsi. Universitas Brawijaya. Malang
Yulia, A., Suparmo dan Eni H. 2011. Studi Pembuatan Minuman Ringan Berkabonasi dari Ekstrak Kulit Kayu Manis-Madu. Jurnal Penelitian Universitas Jambi Seri Sains. 13(2):01-04.
Refbacks
- There are currently no refbacks.