Characteristics and Pasting Profile of Modified Pregelatinization Sago Starch at Different Temperature
Abstract
Keywords
Full Text:
PDF (Bahasa Indonesia)References
Ahmad, F. B., Williams, P. A., Doublier, J.-L., Durand, S., & Buleon, A. (1999). Physico-chemical characterisation of sago starch. Carbohydrate Polymers, 38(4), 361–370.
Aini, N., Wijonarko, G., & Sustriawan, B. (2016). Sifat fisik, kimia, dan fungsional tepung jagung yang diproses melalui fermentasi. Agritech, 36(2), 160–169.
Ali, A., Wani, T. A., Wani, I. A., & Masoodi, F. A. (2016). Comparative study of the physico-chemical properties of rice and corn starches grown in Indian temperate climate. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, 15(1), 75–82.
Aliawati, G. (2003). Teknik analisis kadar amilosa dalam beras. Buletin Teknik Pertanian, 8(2), 82–84.
Ariyantoro, A. R., Parnanto, N. H. R., & Kuntatiek, E. D. (2020). Pengaruh variasi suhu pre-gelatinisasi terhadap sifat fisik, kimia dan fisikokimia tepung bengkuang yang dimodifikasi. Jurnal Teknologi Hasil Pertanian, 13(1), 12–19.
Ashogbon, A. O., & Akintayo, E. T. (2014). Recent trend in the physical and chemical modification of starches from different botanical sources: A review. Starch (Starke), 66(1–2), 41–57.
Badan Standardisasi Nasional. (2008). Standar Nasional Indonesia Pati Sagu 01-3729-2008. Departemen Perindustrian Republik Indonesia. Jakarta.
Baks, T., Ngene, I. S., Soest, J. van, Janssen, A. E. M., & Remko Boom. (2007). Comparison of methods to determine the degree of gelatinisation for both high and low starch concentrations. Carbohydrate Polymers, 67(4), 481–490.
Bhattacharya, M., Zee, S. Y., & Corke, H. (1999). Physicochemical properties related to quality of rice noodles. Cereal Chemistry, 76(6), 861–867.
Darmawan, M. R., Andreas, P., Jos, B., & Sumardiono, S. (2013). Modifikasi ubi kayu dengan proses fermentasi menggunakan starter Lactobacillus casei untuk produk pangan. Jurnal Teknologi Kimia Dan Industri, 2(4), 137–145.
Direktorat Jenderal Pertanian. (2021). Statistik Perkebunan Unggulan Nasional 2020-2022. Sekretariat Direktorat Jenderal Perkebunan, Direktorat Jenderal Perkebunan, Kementerian Pertanian Republik Indonesia.
Fitriani, S. (2018). Daya pembengkakan serta sifat pasta dan termal pati sagu, pati beras dan pati ubi kayu. JITIPARI (Jurnal Ilmiah Teknologi Dan Industri Pangan UNISRI), 3(1), 41–48.
Florentina, Syamsir, E., Hunaefi, D., & Budijanto, S. (2016). Teknik gelatinisasi tepung beras untuk menurunkan penyerapan minyak selama penggorengan minyak terendam. Agritech, 36(4), 387–393.
Hidayat, B., Ahza, A. B., & Sugiyono. (2007). Karakterisasi tepung ubi jalar (Ipomoea batatas L.) varietas Shiroyutaka serta kajian potensi penggunaannya sebagai sumber pangan karbohidrat alternatif. Jurnal Teknologi Dan Industri Pangan, 18(1), 32–39.
Karim, A., Pei-Lang Tie, A., Manan, D., & Zaidul, I. (2008). Starch from the sago (Metroxylon sagu) palm tree—properties, prospects, and challenges as a new industrial source for food and other uses. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 7(3), 215–228.
Kearsley, M. W., & Dziedzic, S. Z. (Eds.). (1996). Handbook of Starch Hydrolysis Products and their Derivatives. Springer. New York.
Kusnandar, F. (2010). Kimia Pangan Komponen Makro. Dian Rakyat. Jakarta.
Lee, H. L., & Yoo, B. (2011). Effect of hydroxypropylation on physical and rheological properties of sweet potato starch. LWT - Food Science and Technology, 44(3), 765–770.
Lestari, A. O., Kusnandar, F., & Palupi, S. N. (2015). Pengaruh heat moisture treatment (HMT) terhadap profil gelatinisasi tepung jagung. Jurnal Teknologi Pangan, 16, 75–85.
Majzoobi, M., Radi, M., Farahnaky, A., Jamalian, J., Tongtang, T., & Mesbahi, G. (2011). Physicochemical properties of pre-gelatinized wheat starch produced by a twin drum drier. Journal of Agricultural Science and Technology, 13, 193–202.
Mandei, J. H. (2016). Penggunaan pati sagu termodifikasi dengan heat moisture treatment sebagai bahan substitusi untuk pembuatan mi kering. Jurnal Penelitian Teknologi Industri, 8(1), 57–72.
Medikasari, Nurdjanah, S., Yuliana, N., & Lintang, N. (2009). Sifat amilografi pasta pati sukun termodifikasi menggunakan sodium tripolifosfat. Jurnal Teknologi Industri Dan Hasil Pertanian, 14(2), 173–177.
Mir, S. A., & Bosco, S. J. D. (2013). Effect of soaking temperature on physical and functional properties of parboiled rice cultivars grown in temperate region of India. Food and Nutrition Sciences, 4, 282–288.
Muchlisyiyah, J., Prasmita, H. S., Estiasih, T., Laeliocattleya, R. A., & Palupi, R. (2016). Sifat fungsional tepung ketan merah pragelatinisasi. Jurnal Teknologi Pertanian, 17(3), 195–202.
Ntau, L., Sumual, M. F., & Assa, J. R. (2017). Pengaruh fermentasi Lactobacillus casei terhadap sifat fisik tepung jagung manis. Jurnal Ilmu Dan Teknologi Pangan, 5(2), 11–19.
Palupi, H. T., A, A. Z., & Nugroho, M. (2011). Pengaruh pregelatinisasi terhadap karakteristik tepung singkong. TEKNOLOGI PANGAN: Media Informasi Dan Komunikasi Ilmiah Teknologi Pertanian, 1(1), 1–14.
Purwani, E. Y., Setiawati, Y., Setianto, H., & Widaningrum. (2006). Karakteristik dan studi kasus penerimaan mi sagu oleh masyarakat di Sulawesi Selatan. Agritech, 26(1), 24–33.
Ratnayake, D. W., & Jackson, D. S. (2006). Gelatinization and solubility of corn starch during heating in excess water: new insights. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54(10), 3712–3716.
Swinkels, J. J. M. (1969). Composition and Properties of Commercial Native Starches. In J. W. Knight (Ed.), The Starch Industry. Pergamon Press. Oxford.
Teja, A., Sindi, I., Ayucitra, A., & Setiawan, L. E. K. (2008). Karakteristik pati sagu dengan metode modifikasi asetilasi dan cross-linking. Jurnal Teknik Kimia Indonesia, 7(3), 836–843.
Uhi, H. T. (2006). Pemanfaatan gelatin tepung Sagu (Metroxylon sago) sebagai bahan pakan ternak ruminansia. Jurnal Ilmu Ternak 6(2): 108–111., 6(2), 108–111.
Uthumporn, U., Wahidah, N., & Karim, A. A. (2014). Physicochemical properties of starch from sago (metroxylon sagu) palm grown in mineral soil at different growth stages. IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, 1–11.
Vandeputte, G. E., & Delcour, J. A. (2004). From sucrose to starch granule to starch physical behaviour: a focus on rice starch. Carbohydrate Polymers, 58(3), 245–266.
Wattanachant, S., Muhammad, S. K. S., Hashim, D., & Rahman, R. A. (2002). Suitability of sago starch as a base for dual-modification. Songklanakarin Journal of Science and Technology, 24(3), 431–438.
Zayas, J. F. (1997). Functionality of Proteins in Food. Springer. Berlin.
Refbacks
- There are currently no refbacks.