Analisis Pola Kemitraan Teh Cup Racik Di Kabupaten Sukoharjo (Studi Kasus Pada Usaha Teh Ginastel)

Pascal Sisent Atharico, Setyowati Setyowati

Abstract


Teh adalah salah satu usaha yang paling banyak diminati oleh penduduk di Indonesia. Banyaknya usaha teh yang ada dipinggiran jalan membuat masyarakat Indonesia sering mengkonsumsi teh Tea is one type of business that is widely favored by people in Indonesia. Tea businesses are very easy to find along the road, so people are used to drinking it almost every day. One of the well-known tea brands is Teh Ginastel. This business originates from Sukoharjo Regency and has developed through a franchise partnership system. However, Teh Ginastel has a drawback, namely, the operating hours of the outlets are not the same in each place. This can be an obstacle for consumers who want easy and consistent access to the product. The purpose of this study was to determine the partnership pattern between the Teh Ginastel business and the franchise,  and to determine the amount of costs, income, and profits in the Teh Ginastel business with partners. The basic method used in this study is the descriptive method. The study was conducted by taking 5 outlet samples from each sub-district in Sukoharjo Regency as respondents, so that the total respondents taken from the 12 sub-districts amounted to 60 outlets. This study shows that although there are several problems in franchise cooperation, such as not following operational rules (SOP), the Teh Ginastel partnership system continues to run well. The initial cost to open a Ginastel Tea franchise business ranges from Rp12,000,000 to Rp13,125,000. Monthly income from this business varies, namely between Rp8,572,000 to Rp14,130,000. On average, the income obtained reaches around Rp11,652,583, which reflects a fairly promising income potential for business partners.

Full Text:

PDF
rticle

References


Darmawi, D. (2011). Pendapatan usaha pemeliharaan sapi bali di Kabupaten Muaro Jambi. Jurnal Ilmiah Ilmu-Ilmu Peternakan, 14(1), 14–22.

Dwi Nur Ihsan & Luthfi Muta’ali. (2014). Distribusi Spasial Ukm Franchise Makanan Di Kecamatan Depok Kabupaten Sleman. Bumi Indonesia, 3(4), 228641.

Edi, D., & Betshani, S. (2012). Analisis Data dengan Menggunakan ERD dan Model Konseptual Data Warehouse. Jurnal Informatika, 5(2), 71–85.

Fitri, M. A., Afrizal, R., & Yuliandri, Y. (2018). Analisis Sistem Kemitraan Petani Penangkar dan PT. Pertani dengan PT. Citra Nusantara Mandiri. Journal of Agribusiness and Community Empowerment, 1(1), 28–37. https://doi.org/10.32530/jace.v1i1.25

Ginting, A. B. (2014). Kontribusi Usahatani Padi Dan Usaha Sapi Potong Terhadap Pendapatan Keluarga Petani di Kecamatan Purwodadi Kabupaten Grobogan [Doctoral dissertation]. Program Pascasarjana Undip.

Harisman, K. (2017). Pola kemitraan antara petani dengan PT Indofood Fryto-Lay Makmur pada usahatani kentang industri varietas Atlantik (suatu kasus di Desa Cigedug Kecamatan Cigedug Kabupaten Garut). Jurnal Istek, 10(1).

Hartono, H., Hutomo, K., & Mayangsari, M. (2012). Pengaruh Strategi Pemasaran Terhadap Peningkatan Penjualan Pada Perusahaan” Dengan Menetapkan Alumni Dan Mahasiswa Universitas Bina Nusantara Sebagai Objek Penelitian. Binus Business Review, 3(2), 882-897. https://doi.org/10.21512/bbr.v3i2.1271

Indah, D. R., & Sari, P. (2019). Penerapan Model Linear Programming Untuk Mengoptimalkan Jumlah Produksi Dalam Memperoleh Keuntungan Maksimal (Studi Kasus pada Usaha Angga Perabot). Jurnal Manajemen Inovasi, 10(2), 98–115.

Iskhaq, Y. M., & Asmarudin, I. (2024). Akibat Hukum Terhadap Wanprestasi Perjanjian Waralaba (Franchise) Outlet Es Teh Kekinian. 2(1), 85–106.

Kurniaty, T., Trismiaty, & Rupiat Martini. (2018). Pola Kemitraan Usahatani Teh di Kabupaten Kulonprogo. JURNAL MASEPI, 3.

Kurniawan. (2022). Kian Tidak Menguntungkan, Petani Tinggalkan Padi. Kompas.https://www.kompas.id/baca/ekonomi/2022/09/29kian-tidak-menguntungkan-petani-tinggalkan-padi

Kusumaningrum, S. I. (2019). Pemanfaatan Sektor Pertanian sebagai Penunjang Pertumbuhan Perekonomian Indonesia. Transaksi, 11.

Laelasari, A. R., Nuraini, C., & Rofatin, B. (2024). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Kemitraan Petani Teh Rakyat Pada CV Pusaka Prima di Kecamatan Bojonggambir.

Latifah, L. N., Agung Pujianto, & Sri Andayani. (2023). Analisis Komparatif Influencer Marketing, Varian Produk dan Keputusan Pembelian Pada Menantea dan Es Teh Indonesia di Surabaya. SOSIALITA, 2(2), 469–481.

Manajemen Teh Ginastel. (2024). Interview Mengenai Profil Teh Ginastel kepada Pihak Majamenen [Personal communication].

Nablia Ghassani. (2015). “Kemitraan Pengembangan UMKM” (Studi Deskriptif Tentang Kemitraan PT. PJB (Pembangkit Jawa Bali) Unit Gresik Pengembangan UMKM Kabupaten Gresik). Kebijakan Manajemen Publik, 3(2), 142–151.

Permatasari, Panggiarti E, Fatchurisna’in D, Salamah U, Malazia, & Sunaningsih. (2023). Analisis Deskriptif Terhadap Risiko Keputusan Investasi Usaha Mikro Kecil Dan Menengah (Umkm) Teh Poci Magelang. Musytari: Neraca Manajemen, Akuntansi, Dan Ekonomi, 2(7), 61–70.

Perwitasari, H., Widada, A. W., Pranyoto, A., Mulyo, J. H., Sugiyarto, S., & Anggrasari, H. (2021). Keberlanjutan Kemitraan Petani Plasma Teh Dan Pt. Pagilaran: Bagaimana Dan Apa Yang Memengaruhi? SEPA: Jurnal Sosial Ekonomi Pertanian dan Agribisnis, 17(2), 156. https://doi.org/10.20961/sepa.v17i2.43634

Sarah, N. (2024, January 23). Peluang Franchise Es Teh Ginastel, Es Teh Solo Asli 2024. Evermos. https://evermos.com/home/panduan/franchise/minuman/es-teh-ginastel/

Slamet, S. R. (2011). WARALABA (FRANCHISE) DI INDONESIA. 8.

Soekartawi. (2006). Analisis Usaha Tani. UI Press.

Sugiyono. (2017). Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif, dan R&D. Alfabeta.

Suryana, T. (2014). Pengaruh Lingkungan Eksternal, Internal dan Etika Bisnis terhadap Kemitraan Usaha serta Implikasinya pada Kinerja Usaha Kecil. 2(2).

Wardani, Indira, Cahyaningrum, & Yahya. (2023). Analisis Manajemen Keuangan Pada Umkm Franchise Teh Poci. Musytari: Neraca Manajemen, Akuntansi, Dan Ekonomi, 2(3), 41–50.

Winarso, W. (2014). Pengaruh Biaya Operasional Terhadap Profitabilitas (Roa) Pt Industri Telekomunikasi Indonesia(PERSERO). Jurnal Ecodemica: Jurnal Ekonomi Manajemen dan Bisnis, 2(2), 258–272. https://doi.org/10.31294/jeco.v2i2.101

Wirawati, S. M. (2019). Analisis Pengendalian Kualitas Kemasan Botol Plastik Dengan Metode Statistical Process Control (Spc) Di Pt. Sinar Sosro Kpb Pandeglang. 2(1). https://doi.org/10.47080/INTENT.V2I1.524




DOI: https://doi.org/10.20961/agrisema.v4i1.99194

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2025 Pascal Sisent Atharico

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


AGRISEMA
Online ISSN: 2961-8320
Website: https://jurnal.uns.ac.id/agrisema
Email: agrisema@mail.uns.ac.id 
Published by: Faculty of Agriculture, Universitas Sebelas Maret
Address: Jl. Ir. Sutami 36A, Surakarta, Jawa Tengah 57126

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License