Studi Potensi Ubi-Ubian Spesifik Lokal dan Upaya Pengembangannya Dalam Mendukung Kemandirian Pangan di Provinsi Bengkulu
Abstract
To support food resilience it is felt necessary to do an inventory of any lokal specific plant is cultivated mainly in the form of crop growers of potatoes in order to develop its potential, because if not preserved such commodities are feared will become extinct and the community remains dependent on food rice. The objective of this research was to know the existence and distribution of potential cassava to support community food resilience in Bengkulu Province, know lokal specific cassava cultivation techniques and how much potential land can be developed to support food resilience in Bengkulu Province. This research was conducted at Regency of Rejang Lebong and Regency of Kepahiang, Province of Bengkulu from January-April 2019. The method of this research were observation approach, (interviews using questionnaires, dept interview and Focus Group Discussion (FGD). The selection of sample location research done by purposive sampling with consideration of the potential growth of the plant tubers. The result showed that in Bengkulu turned out for lokal specific crop potential was sweet potatoes. From 10 countries in Bengkulu, sweet potatoes spread across 7 districts namely Seluma, Mukomuko, Kaur, Central Bengkulu, Kepahiang, Lebong and Rejang Lebong. The potential of land that can be developed for the sweet potato cultivation based on the assumption of the existence of land in location of research there were as many as 6,407.0 ha or 0.33% of the land area of Bengkulu province.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Azahari, D. H. (2008). Membangun Kemandirian Pangan dalam rangka Meningkatkan Ketahanan Nasional. Pusat Analisis Sosial Ekonomi dan Kebijakan Pertanian. Jour. Analisis Kebijakan Pertanian 6(2):174-195.
Badan Pusat Statistik. (2016a). Produksi Ubi Jalar Menurut Kabupaten/Kota di Provinsi bengkulu Tahun 2010-2015. Badan Pusat Statistik Bengkulu, Maret 2016.
Badan Pusat Statistik. (2018b). Kabupaten Kepahiang Dalam Angka 2018. BPS Kabupaten Kepahiang, Agustus 2018.
Badan Pusat Statistik. (2018c). Kabupaten Rejang Lebong Dalam Angka 2018. BPS Kabupaten Rejang Lebong, Agustus 2018.
Bappeda. (2018). Bappeda Provinsi Bengkulu Sumberdaya Genetik (KOMDA SDG). Badan Perencanaan Daerah Provinsi Bengkulu.
Dukcapil. (2019). Jumlah Penduduk Provinsi Bengkulu Meningkat. Dinas Kependudukan dan Catatan Sipil Provinsi Bengkulu. Agustus 2019.
Dwinanda, R., (2018). Keterbatasan Lahan Ancam Ketahanan Pangan Bengkulu Selatan. Tersedia : http://www.republika.co.id. Diakses pada 30 Maret 2020; 17.45.
Haliza, W.,. Kailaku, S. I., & Yuliani, S. (2012). Penggunaan Mixture Response Surface Methodology Pada Optimasi Formula Brownies Berbasis Tepung Talas Banten (Xanthosoma undipes K. KOCH) Sebagai Alternatif Pangan Sumber Serat. Jurnal Pascapanen 9(2). Balai Besar Penelitian dan Pengembangan Pascapanen, Bogor.
Kountur, R. (2005). Metode Penelitian. Penerbit PPM, Jakarta.
Malinda, A. P., Anandito, R. B. K., Affandi, D. R., & Riyadi, N. H. (2013). Kajian penambahan tepung millet dan tepung ubi jalar ungu (Ipomoea batatas l.) sebagai substitusi tepung terigu pada pembuatan flake. Jurnal Teknosains Pangan, 2(1).
Nirzawan. (2018). Ketahanan Pangan di Bengkulu Tengah Belum Optimal. Tersedia: http://www. Bengkulunews.co.id: Diakses pada 30 Maret 2020; 17.50.
Pratama, A. R., Sukiyono, K., & Arianti, N. N. (2017). Analisis Subsektor Pertanian Unggulan Kabupaten/Kota di Provinsi Bengkulu. Program Studi Agribisnis, Fakultas Pertanian, Universitas Bengkulu, AGRIC, 29(2), 121-136.
Rauf, A. W., & Lestari. (2009). Pemanfaatan Komoditas Pangan Lokal Sebagai Sumber Pangan Alternatif di Papua. Jurnal Litbang Pertanian 28(2) 2009.
Sibuea, S. M., Kardhinata, E. H., & Ilyas, S. (2014). Identifikasi dan inventarisasi jenis tanaman umbi-umbian yang berpotensi sebagai sumber karbohidrat alternatif di Kabupaten Serdang Bedagai. Jurnal Agroekoteknologi, 2(4).
Sugiman, A. (2019). Lahan Pertanian di Bengkulu Makin Berkurang. Tersedia: http//:www. rmolbengkulu.com. Diakses pada 30 Maret 2020; 15.30.
Suminah dan Mugiyo. (2008). Studi Pemberdayaan Wanita Pedesaan Dalam Memenuhi Gizi Keluarga Berbasis Potensi Lokal Di Kecamatan Polokarto Kabupaten Sukoharjo. Jurnal M”Power 8(8) Oktober 2008.
Yani, A., & Rawiniwati, W. (2018). Studi potensi tanaman ubi-ubian spesifik lokal dan upaya pengembangannya dalam mendukung kemandirian pangan di Sumatera Selatan. Prosiding Semnaslog PAGI Makassar.