Motivasi Petani dalam Optomalisasi Pemanfaatan Pekarangan di Kecamatan Puncak Sorik Marapi
Abstract
Fulfillment of food at the individual level is carried out through activities to optimize the use yards, this activity is intended to anticipate food insecurity in various regions. Utilization of yards is managed through approach of integrated agriculture of types plant, livestock and fish farming, to ensure the continuous availability of diverse foods, in order to fulfill family nutrition. The research objectives are to verify the level of farmers motivation which optimizing the utilization of their yards in Puncak Sorik Marapi District. The research uses descriptive analysis by a quantitative approach. Furthermore, the data were collected by a questionnaire instrument which it had tested for validity and reliability, using multiple linear regression and a Likert scale. The study resulted show that level farmers motivation which optimizing the use of yards in Puncak Sorik Marapi District is in the very high category, namely 80.81%, while the results of linear regression onwhich farmer motivation influenced by optimizing used yards are obtained by the following equation Y = - 0.980 + 0.136x_1-0.023x_2 + 0.432x_3 + 0.135x_4. Further tests using t-count showed that the factors that the significant effect on motivation farmers in optimizing use of their yards were farmers' perceptions (2.651), the role of extension workers (5,464), and farmer characteristics (2.894).
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Afriani, Y. (2017). Kontribusi Pemanfaatan Pekarangan Sebagai Lahan Usahatani Sawi Manis Terhadap Peningkatan Pendapatan Rumah Tangga (Study Kasus: Istri Karyawan Pt. Salim Ivomas Pratama Tbk Kecamatan Balam Jaya Kabupaten Rokan Hilir, Riau). Skripsi. Fakultas Pertanian. Universitas Muhammadiyah Sumatera Utara. Medan.
Andjarwati, T. (2015). Motivasi dari Sudut Pandang Teori Hirarki Kebutuhan Maslow, Teori Dua Faktor Herzberg, Teori X Y Mc Gregor, dan Teori Motivasi Prestasi Mc Clelland. Jurnal Ekonomi dan Manajemen, 1(1).
Arifin, Z., Cepriadi, & Muwardi, D. (2015). Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Motivasi Petani Dalam Meningkatkan Produksi Padi Di Desa Bungaraya Kecamatan Bungaraya Kabupaten Siak. Jurnal Jom Faperta, 2(2).
Artaya, I. P. (2019). Penerapan Teori Motivasi Hierarki Kebutuhan Abraham H.Maslow dan Teori Pemeliharaan Herzberg dalam Menciptakan Loyalitas Pekerja.
Gumelar, M, A. (2018). Analisis Pemanfaatan Lahan Pekarangan Di Kelurahan Kecamatan Marpoyan Damai Kota Pekanbaru. Jurnal JOM UR, 5(2).
Gusfarina, D. S. (2019). Mengukur Tingkat Motivasi Masyarakat Terhadap Pemanfaatan Pekarangan Untuk Pertanian Perkotaan Di Kota Yogyakarta. Jurnal Kawistara, 9(2).
Harmoko. (2017). Tingkat Motivasi Petani Dalam Beternak Sapi Di Kecamatan Sambas Kabupaten Sambas. Jurnal JSEP, 10 (1).
Lais, H., Pangemanan, P. A., & Jocom, S. G. (2017). Pemanfaatan Pekarangan Keluarga Petani Di Desa Para-Lele, Kecamatan Tatoareng, Kabupaten Kepulauan Sangihe. Jurnal Agri-Sosio Ekonomi, 13(3).
Mosher. (1997). Menggerakkan Dan Membangun Pertanian. Jakarta: Yasaguna.
Nisa, N. K. (2015). Motivasi Petani Dalam Menanam Komoditas Pada Daerah Lumbung Padi Di Kabupaten Gresik. Jurnal Swara Bhumi, 3(3).
Permentan, No.15/PERMENTAN/HK.140/4/2015. (2015). Tentang Pedoman Desa Mandiri Makanan.
Priyanto, D. (2012). Cara Kilat Belajar Analisis Data Dengan SPSS 20. Yogyakarta: Penerbit Andi
Riduwan, & Sunarto. (2017). Pengantar Statistika Untuk Penelitian: Pendidikan, Sosial, Ekonomi, Komunikasi Dan Bisnis. Bandung: Alfabeta
Rohani, A. (2004). Pengelolaan Pengajaran. Jakarta: PT Rineka Cipta
Ruhimat, I. S. (2015). Tingkat Motivasi Petani Dalam Penerapan Sistem Agroforestry (Farmers Motivation Level In Application Of Agroforestry System).
Sabir, Tato. (2020). Optimalisasi Pemanfaatan Pekarangan.https://bppbatu.bppsdmp.pertanian.go.id/optimalisasi-pemanfaatan-pekarangan. (diakses 8 Februari 2020).
Siregar, S. (2013). Metode Penelitian Kuantitatif. Jakarta: PT. Fajar Interpratama Mandiri.
Sugiyono. (2016). Metode Penelitian kuantitatif, Kualitatif,dan R&D. Bandung : Alfabeta.
Undang-Undang Negara Republik Indonesia, No.18. (2012). Tentang makanan.
Wahyudi, B. S., Al-Muhdhar, M. H. I., & Sueb. (2016). Pengembangan Video Program Kawasan Rumah makanan Lestari (Krpl) Serta Pengaruhnya Terhadap Motivasi Masyarakat Kota Malang. Jurnal Pendidikan, 1(7).
Zulvera. (2014). Faktor penentu adopsi sistem pertanian sayuran organik dan keberdayaan petani di Provinsi Sumatera Barat. (Disertasi). Program Studi Ilmu Penyuluhan Pembangunan, Sekolah Pascasarjana Institut Pertanian Bogor, Bogor.
Refbacks
- There are currently no refbacks.