Potensi Bunga Telang dan Daun Stevia Sebagai Bahan Teh Herbal Dengan Variasi Suhu dan Lama Pengeringan

Titik Suryani, Nevia Gina Pradita

Abstract

Herbal tea is a beverage product made from plant leaf  beneficial for health and  refreshing drink. One of the innovative ingredients of  herbal tea is butterfly pea flowers and stevia leaf. Butterfly pea flowers (Clitoria ternatea L) contain flavonoids, anthocyanins, glycosides, and kaempferol glycosides as antioxidant compounds that prevent free radicals. The addition of stevia leaf (Stevia rebaudiana) as a natural sweetener, low calories and as a substitute of sugar. The aim of this research was to determine the antioxidant activity and organoleptic quality of herbal tea combination between butterfly pea flowers and stevia leaf on variations of temperature and drying duration. This research method was experimental with a Completely Randomized Design (CRD), two treatment factors. The first factor was variation of drying temperature (T) at 55˚C and 60˚C and the second factor was variation of drying duration (L) 70 minutes, 90 minutes and 120 minutes. The results showed that the highest antioxidant activity of herbal tea combination between butterfly pea flowers and stevia leaf in the T2L1 treatment (temperature 60˚C and drying duration 70 minutes) was 88.811%. The best organoleptic quality of herbal tea in the T2L1 treatment was purple ,ordinary  aroma,not bitter taste and sweet, liked.

Keywords

Antioxidant activity; butterfly pea flowers; stevia leaves; drying time; organoleptic properties; temperature; herbal tea

Full Text:

PDF

References

Agustina, Eva. 2017.” Uji Aktivitas Senyawa Antioksidan Dari Ekstrak Daun Tiin (Ficus Carica Linn.) Dengan Pelarut Air, Metanol Dan Campuran Metanol-Air “. KLOROFIL.1(1) : 38-47.

Ahmad, Astrid. 2019. Analisis Teh Herbal Rambut Jagung (Zea mays L.) dengan Penambahan Daun Stevia (Stevia rebaudiana) sebagai Pemanis Alami.

Ajisaka. 2012. Teh Dahsyat Khasiatnya. Surabaya : Stomata.

Andesa, Sabilla Khautsar. 2020. “Pengaruh Variasi Lama Pengeringan dan Variasi Komposisi Teh Herbal Campuran Bunga Telang (Clitoria ternatea L.) dan Daun Kemangi (Ocimum sanctum L.) Terhadap Kandungan Senyawa Metabolit Sekunder yang Berpotensi sebagai Antioksidan”. Skripsi. Fakultas Keguruan dan Ilmu Pendidikan : Universitas Syiah Kuala Banda Aceh.

Cahyaningsih, Erna; K, Putu Era Sandhi dan Santoso Puguh. 2019. Skrining Fitokimia dan Uji Aktivitas Antioksidan Ekstrak Etanol Bunga Telang (Clitoria ternatea L.) dengan Metode Spektrofotometri UV-VIS. Jurnal Ilmiah Medicamento. 5(1) : 51-57.

Dewi, W. K., Harun, N., Zalfiatri, Y. 2017. Pemanfaatan Daun Katuk (Sauropus adrogynus) dalam Pembuatan Teh Herbal dengan Variasi Suhu Pengeringan. Jom Faperta, 4(2): 4–6.

Fishi, Ana Nadiya Afinatul., Nurjanah, Sarifah., dan Nurhadi, Bambang. 2019. “Perbandingan Tingkat Kemanisan Teh Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) dan Pemanis Lainnya”. Prosiding Seminar Nasiona Universitas Mercu Buana Yogyakarta : 26-35.

Fizriani, Atia; Quddus, Ati Atul dan Hariadi, Hadi. 2020. Pengaruh Penambahan Ekstrak Bunga Telang Terhadap Sifat Kimia dan Organoleptik Pada Produk Minuman Cendol. Jurnal Ilmu Pangan dan Hasil Pertanian. 4(2) : 136-145.

Hedyana, Verta., Harini, Noor., dan Wachid, Moch. 2021. “Pengaruh Penambahan Serbuk DaunStevia danPektin Daun Cincau Hijau Terhadap Sifat Fisik, Kimia, Dan Organoleptik Selai Buah Naga Merah”. Food Technology & Halal Science, 4 (1) : 66-81

Martono, B., dan Setiyono, R.T. 2014. Skrining Fitokimia Enam Genotipe The. Jurnal Tanaman Industri dan Penyegar, 1(2) : 63-68..

Nisa, Riza Ainun, Titik Suryani 2021. Aktivitas Antioksidan Dan Organoleptik Teh Herbal Campuran Bunga Telang dan Daun Mint Dengan Variasi Lama Pengeringan. Skripsi. Universitas Muhammadiyah Surakarta.

Patin, Elsa Wiriani., Zaini, Mohammad Abbas., dan Sulastri, Yeni. 2018. Pengaruh Variasi Suhu Pengeringan Terhadap Sifat Fisiko Kimia Teh Daun Sambiloto (Andrographis paniculata). Pro Food (Jurnal Ilmu dan Teknologi Pangan). 4(1) : 251-258

Putri, Andryana Vera Anindya Astri., Hafida, Noor., dan Megawati, Vera. 2017. “Pengaruh Daya Antibakteri Ekstrak Daun Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) Pada Konsentrasi 5%, 10%, 20%, 40% Dan 80% Terhadap Streptococcus mutans (In Vitro)”. Jurnal Ilmu Kedokteran Gigi, 1(1) :9-14.

Rofiah, Danik, Titik Suryani 2018. “Aktivitas Antioksidan dan Organoleptik Teh Kombinasi Daun Tin dan Daun Mint dengan Variasi Lama Pengeringan”. Skripsi. Fakultas Keguruan dan Ilmu Pendidikan : Universitas Muhammadiyah Surakarta.

Santoso, U. 2016. Antioksidan Pangan. Yogyakarta : Gadjah Mada University Press.

Sayekti, Erviana, Duwi. 2016. “Aktivitas Antioksidan Teh Kombinasi Daun Katuk dan Daun Kelor dengan Variasi Suhu Pengeringan”. Skripsi. Fakultas Keguruan Dan Ilmu Pendidikan : Universitas Muhammadiyah Surakarta

Wijayantoko, Bayu dan Astuti. 2020. Butterfly pea (Clitoria ternatea L.) Extract as Indicator of Acid-Base Titration. Indonesian Journals of Chemical Analysis. 3(1) : 22-23.

Yamin, Muhammad., Ayu, Dewi Furtuna Ayu., dan Hamzah, Faizah. 2017. Lama Pengeringan Terhadap Aktivitas Antioksidan Dan Mutu Teh Herbal Daun Ketepeng Cina (Cassia alata L.). Jom Faperta, 4(2) : 1-15

Yudhi, Rala Wadi. 2021. Pengaruh Suhu Pengeringan Terhadap Mutu The Herba Daun Buni (Antidesma bunius L.). Thesis. Universitas Muhammadiyah Mataram

Refbacks

  • There are currently no refbacks.