Kajian Kualitas Nata de Nira Siwalan (Borassus flabelliver L.) dengan Variasi Macam Gula dalam Beberapa Konsentrasi sebagai Materi Handout Biologi Kelas XII MAN Pamekasan

Chandra Kirana, Utami Sri Hastuti, Endang Suarsini

Abstract

The purpose of this study include: (1) analyze the quality of nata de sap of palm with a wide variety and concentration of sugar in terms of weight and fiber content nata; (2) develop a handout materials for students of class XII Biotechnology MAN Pamekasan based on research results; and (3) analyze the quality of handouts developed as the implementation of research results. The research method there are two stages of experiment and development. Research conducted at the Laboratory of Microbiology Faculty UM Malang in January-March 2013. The results showed that: (1) there is a wide influence on the quality of sugar palm sap nata de nata either by weight or fiber content; (2) No effect of sugar concentration on the quality of nata de sap siwalan both based on the weight of nata and fiber content; (3) handout Biotechnology has been eligible for use in helping Biology teaching and learning activities in MAN Pamekasan with excellent qualifications based on an assessment by experts validator Microbiology and excellent materials based on an assessment by experts validator teaching materials.

Keywords:        nata de nira siwalan, quality, research based handout

Full Text:

PDF

References

Amir, S. (2012). Pengembangan Handout Berbasis Kontekstual untuk Pembelajaran Kimia Materi Unsur Transisi sebagai Sumber Belajar Mandiri Peserta Didik Kelas XII SMA. Retrieved from http://eprints.uny.ac.id

Bakhruddin. (2012). Pengembangan Bahan Ajar dan Media Pembelajaran. Retrieved from http://burhanuddin.net/2012/pengembangan-bahan-ajar-dan-media

BSNP. (2006). Panduan Penyusunan Kurikulum Tingkat Satuan Pendidikan. Jakarta: Badan Standar Nasional Pendidikan.

Burhanuddin. (2005). Prospek pengembangan Usaha Koperasi dalam Produksi Gula Aren. Retrieved from http://smecda.com/kajian/files/hslkajian/kajian_gula_aren. pdf

Departemen Pendidikan Nasional. (2008). Panduan Pengembangan Bahan Ajar. Jakarta: Direktorat PSMA.

Departemen Pendidikan Nasional. (2010). Juknis Pengembangan Bahan Ajar SMA. Jakarta : Direktorat Pembinaan SMA Depdiknas.

Kristiawan, Y. (2013). Pengaruh Varietas Belimbing (Averrhoa carambola L.) dan Macam Gula terhadap Kualitas Nata de Belimbii Ditinjau Berdasarkan Berat, Tebal, dan Kadar Serat sebagai Booklet Penyuluhan Bagi Masya-rakat Petani Belimbing dan Pengusaha Home Industri di Kota Blitar. Tesis. Tidak diterbitkan. Malang: PPS UM Malang.

Nainggolan. (2009). Kajian Pertumbuhan Bakteri Acetobacter sp Dalam Kombucha Rosela Merah (Hibiscus sabdariffa) pada Kadar Gula dan Lama Fermentasi yang Berbeda. Desertasi. Medan: Universitas Sumatera Selatan.

Nurhayati, S. (2006). Kajian Pengaruh Kadar Gula dan Lama Fermentasi Terhadap Kualitas Nata de Soya. Jurnal Matematika, Sains, dan Teknologi 7 (1): 40-47

Nuroniah, S.H., dkk. (2010). Sintesa Hasil Penelitian Lontar (Borassus flabellifer) sebagai Sumber Energi Bioetanol Potensial. Bogor: Kementerian Kehutanan

Prastowo, A. (2012). Panduan Kreatif Membuat Bahan Ajar Inovatif: Menciptakan Metode Pembelajaran yang Menarik dan Menyenangkan. Yogyakarta: Diva Press.

Sungkono. (2009). Pengembangan dan Pemanfaatan Bahan Ajar Modul dalam Proses Pembelajaran. Majalah Ilmiah Pembelajaran 5(1)

Suparti. (2007). Pemanfaatan Ampas Buah Sirsak (Annona muricata) sebagai Bahan Dasar Pembuatan Nata dengan Penambahan Gula Aren. Jurnal MIPA 17(1): 1-9

Sutarminingsih. (2004). Peluang Usaha Nata de Coco. Yogyakarta: Kanisius.

Wahyudi. (2003). Memproduksi Nata de Coco. Jakarta: Direktorat Pendidikan Menengah Kejuruan Dirjen Pendidikan Dasar dan Menengah Departemen Pendidikan Nasional.

Yusmarini, U., Pato, V.S., & Johan. (2004). Pengaruh Pemberian Beberapa Jenis Gula dan Sumber Nitrogen terhadap Produksi Nata de Pina. SAGU. 3(1): 20-27

Refbacks

  • There are currently no refbacks.